Gegrilde groene asperges

Gegrilde groene asperges met pichana

De asperge is wereldwijd populair, op verschillende manieren en binnen verschillende recepturen. In noordelijk Europa worden vooral de witte asperge gegeten. In de zuidelijkere streken eet men graag de groene en/of groen/paarse stengels. In de vroegere tijden werden de asperges vaak gebruikt als medicijn voor vruchtbaarheid. De vergelijking met een mannelijke speer was hier de aanleiding toe. Asperges zitten vol met goede vitaminen en mineralen. Ze beschikken voornamelijk over een hoge dosis aan Vitaminen B en E. Daarbij bied de asperges ook nog een hoge dosis kalium, calcium, magnesium en ijzer. In lichte mate bevat de asperges ijzer, koper, mangaan, zink en fluor. Een geliefde power-food waar sporters veel baat bij hebben. Daarbij hebben asperges ook nog een vochtafdrijvend werking en stimuleert het de nierfunctie.

Volop genieten van asperges en een bijkomend positief punt is dat, asperges op verschillende manieren bereid kunnen worden.


Benodigdheden voor 4 personen

Picanha (staartstuk) 800 gram aan één stuk
500 gram, groene asperges
2 rode paprika’s
3 takjes rozemarijn
3 takjes tijm
teentje knoflook, fijn gehakt
olijfolie
grof zeezout
Verse peper (molen of veizel)

overige benodigdheden:
kernthermometer,
aluminiumfolie,
houtskool 
lightertbolls

Bereidingswijze

Voordat je de BBQ op temperatuur brengt, leg je de kolen in de BBQ aan 1 kant, waardoor de andere kant vrij blijft.

Rooster de paprika’s totdat ze zwart zijn geworden en plaatst ze vervolgens in een pan met deksel erop en laat ze even rusten.

Snij het vet van de picanha in tot in het rode gedeelte en stop daarin een aantal pakjes takjes tijm en rozemarijn. strooi over de picanha grof zeezout en peper..

Rooster de picanha aan beiden kanten kort boven het vuur. Leg nu de pincanha in het lege gedeelte van de BBQ naast de kolen en sluit de deksel van de BBQ. Beschik je over een kernthermometer steek dan in de pichanha om het gaar proces in de gaten te houden. De ideale temperatuur ligt op 47 graden. Wanneer de picanha deze temperatuur heeft bereikt, wikkel je het vlees in aluminiumfolie en laat het vlees vervolgens rusten.

Haal nu de schil van de paprika af en snijdt deze vervolgens in repen. Meng de paprika met wat rauw knoflook en een scheutje olijfolie.
Grill op het laatste moment de asperges boven de kolen in 8 minuten gaar.

wijntip van The Native chef

Toscaanse Chianti

smakelijk