Asperges met blauwe kaas en walnoten

In het zuiden van Frankrijk was er eens een jonge herder, die verliefd raakte op een mooi meisje. Deze jonge vrouw, was net als de jonge herder eigenaar van een kudde schapen. Door de verliefdheid is de jonge herder vergeten om zijn brood met schapenkaas mee te nemen. Enkele dagen later heeft de herder zijn brood weer terug gevonden en zag tot zijn verbazing een fluweel laagje op zijn schapenkaas. Door de honger, proefde de herder van kaas om tot de ontdekking te komen, dat deze smaak buitengewoon voortreffelijk was.
Vandaag de dag hebben de grotten in de bergen van Combalou een beschermde status gekregen door de koning, George VI. Nu is de kaas vooral bekend onder de naam Roquefort Papillon en behoort tot de top van de blauwe schimmelkazen.

ingrediënten

500 gram geschilde witte asperges,
50 gram roquefort papillon noire
50 gram walnoten
2 eetlepels honing
paar takjes tijm
125 ml room
versgemalen peper.

Breng in een ruime pan met water (of bouillon) de asperges aan de kook. Kook de asperges in 15 minuten gaar. (let op dat de asperges wel onder water / bouillon liggen)

Verwarm de koekenpan en rooster de walnoten grof. Giet twee eetlepels honing over de walnoten en laat deze op een vel bakpapier afkoelen.

Verwarm een steelpannetje en smelt de roquefort met de room langzaam tot een gladde saus. Voeg blaadjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper.

Zodra de saus klaar is, kan je de borden opmaken. Giet een klein beetje van de saus op het bord, en leg de asperges op de saus. Garneer de asperges met de walnoten en honing. Voor decoratie is een takje tijm voldoende.

Serveer naast dit gerecht stukjes oerbrood. Kies voor dit gerecht voor een mooi soepele witte wijn. Mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar een Pino Blanc.

Smakelijk